Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

PVA BAG-EZÉS FORTÉLYAI, AHOGY ÉN CSINÁLOM - 1. RÉSZ

PVA BAG-EZÉS FORTÉLYAI, AHOGY ÉN CSINÁLOM - 1. RÉSZ

Györe József vagyok, fehérvárcsurgói születésű. Azt hiszem, sokak számára ismerős lehet a település neve. 1991 óta horgászom, már gyermekkorban létrejött ez a szerelem. Néhány év kivételével végig horgásztam, napjainkig. Ebből az időszakból öt évet az Egyesült Királyságban horgásztam, mivel ott éltem. Angol barátaimmal végig horgásztuk egész Közép-Angliát.

Hazatelepedésem után miért választottam az SBS céget, amikor számos angol cég jelen van a magyar piacon? A válasz borzasztóan egyszerű! Az angolok élen járnak a ponty csalik gyártásában, de elsődlegesen maguknak készítenek csalikat. Mi volt ezzel a bajom? Zömük, kizárólag hidegvízben működik, továbbá Nagy-Brittaniában más az éghajlat, illetve nem igazán szelektálnak. Én személy szerint, amúgy sem vagyok oda az édes-piskótás csalikért, inkább a halas, fűszeres jellegű csalikat kedvelem. Úgy vettem észre, hogy az SBS évek alatt átalakította a csalikat a mi éghajlatunkra.

Miután áttekintettem az SBS weboldalát, leadtam első megrendelésem. (Ami másnap megjött!) Így nem volt kérdés, hogy hétvégén kezdődhetett a peca! Mint, ahogy a bevezetőben említettem Angliában éltem, viszonylag sokat horgásztam ott is. Nem titok, hogy a PVA tasakozás nagyon közel áll a szívemhez. Ezért meglátogattam az SBS weboldalát és beszereztem a PVA tasakozáshoz megfelelő kellékeket. Ólmokat, zsinórokat, pop up csalikat, pelleteket. (Minden, ami kell egy helyen.) Szerintem ez dicséretes és csak ismételni tudom magam, másnapra a kezemben tartottam! Fantasztikus érzés volt, hogy van egy nagy termékpaletta, és olyan anyagokat használhatok, amilyeneket szeretnék. És mondjuk meg őszintén, fogós is! Az első minőségi teszten nálam rögtön átment.

Írásaimban, ha megengeditek. Bemutatom nektek a PVA tasakozás fortélyait. „Ahogy én csinálom.”

Várhatóan egy részbe nem fog beleférni, így az sem kizárt, hogy sorozat lesz belőle. Receptekkel, felszerelés készítésével. Természetesen csak akkor, ha az SBS cég és Ti is vevők lesztek rá.

Három részre tagolnám a bag használatát:

1. Pop up csalik használata
2. Bojli a bag-ben
3. Iszapon bag-ezünk

 

Akkor kezdjünk is a pop up-pal! Nézzük, mire lesz szükségünk! Pár PVA-tasakra!

 

 

A következő, a vezetőszáras bag ólom (csak is ez)! A legjobb ólom a piacon, amit próbáltam. Könnyedén bejuttathatod a végszereléked nagy távolságra is. Nem pörög a levegőben és nem csapódik le a vízre. Amilyen messzire eldobsz egy helikopter szereléket 20 mm-es bojlival, nos odáig elrepül ez is. Nekem 10 db van. Itthon, előre elkészítem a bag-eket a horgászatra, mindig amennyit csak tudok. Múltkorról kettő töltött maradt, így most 8 darabbal fogunk dolgozni.

Nézzük, milyen aprócikkekre lesz szükségünk!

 

- Főzsinór: Masterpiece 0,24-es
- Dobóelőtét: Masterpiece Tapared Mono Leaders
- Horogelőke: Discovery 15 lb
- Leader: Dive Master Leadcorefree Leader 
- PVA Bag ólmok
- Horog: Grip-Tip 6-os
- Pop up csavar, dupla karikás (csak ez a jó)
- Karikás forgó

Természetesen szükségünk lesz még ollóra, csomóhúzóra.

 

Elsőként készítsük el a rig-et, azaz a horogelőkét. A pop up csavart fűzzük fel a Discovery előkezsinórra, majd háromszorozzuk meg a zsinórt.

 

Ezt követően három menettel rögzítsük azt. Többre nincs szükség, nincs tartó szerepe ne csináljunk oda egy „bumszlit”!

 

Fűzzük be a zsinórt a horog karikájába, hátulról.

 

A horog hegyét fűzzük át a csavar karikáján. A csavart úgy állítsuk be, hogy a karika teteje egyvonalban legyen a horog szakállával. Majd ezt követően, kössük meg a horgot 6-7 tekeréssel.

 

Az előke hossza 3-4 inch, azaz 8-10 cm legyen (pontosra csináljuk, nagyon fontos!) A rövidebb nem működik, a hosszabbal meg sok a halvesztés! NAGYON FONTOS! Ne tegyünk ólmot az előkére! Ez a rig, azaz horogelőke az Euro Shelf Life 14 mm-es pop up-hoz így tökéletes. Kritikusan balanszírozott csali! A horog és a csavar éppen lent tartja. Viszont a hal bárhonnan érkezik, a bag vízben lévő tartalmára rászív, és garantáltan a szájában a horog.

 

A karikás forgót felkötjük a Dive Master zsinórra, majd felfűzzük az ólmot. Kötünk vagy fűzünk egy fület a végére, és készen is vagyunk!

Egy erősen fűszeres, kagylós csalit szerettem volna létrehozni, ezért alapnak az M1-et választottam. Ehhez a kagylós pelletet raktam, amit chilivel tuningoltam. Végeredménynek egy pikáns, fűszeres-kagylós csalit kaptam, ahogy terveztem.

 

Íme egy fogós recept, nézzük mire lesz szükségünk!

1. PVA Bag Pellet Mix M1
2. Attract Betain Carp Pellets Shellfish Concentrate
3. Euro Shelf Life Pop Ups 14mm, Krill & Chili és/vagy Squid & Octopus
4. 3 in One Turbo Bait Dip, Shellfish concentrate
5. Eurostar Boost Juice, Krill & Chili

 

Egy edénybe öntsünk M1 pelletet

 

Csorgassunk rá egy kevés Eurostar Boost Juice Krill & Chilit

 

Keverjük alaposan át és hagyjuk pihenni 10 percet, hogy magába szívja a folyadékot.

 

Miután felszívta, tegyünk hozzá ugyanannyit a Attract Betain Carp Pellets Shellfish Concentrate-ból.

 

Keverjük össze.

 

Csalizzunk.

 

Dippeljünk.

 

Helyezzük el a csalit a tasak aljába! Ne tegyél a csali alá pelletet, mert magasra kerül az ólom a tasakban, amitől pörögni fog a levegőben!

 

 

 

Tegyük a tasakot egyharmadig pellettel, majd helyezzük bele az ólmot. Ezt követően töltsük a tasakot kétharmadáig.

 

Feszesre tekerjük a tasak száját. Majd hajtsuk vissza a tasak sarkait, hogy áramvonalasabb legyen. Kemény tömör tasakokat készíts, hogy jól szálljon a levegőben. Különben beszitál!

 

Kontrolláld a súlyt, hogy mit csinálsz! Mit bír a botod!

 

Akkor kezdjük a gyártást!

 

Másnap reggel napkeltére érkeztünk a tóra és aznap délig horgásztunk. Tehát ez egy félnapos peca. Reggel a köd miatt nem etettem, később pedig már nem láttam értelmét, hogy rövid időre etessek. A halakat így is sikerült megtalálnom, vagy nekik engem. Fehérvárcsurgón horgásztunk, a zsilip mellett. Sajnos a pecatársnak feeder-rel nem sikerült halat fogni. Nekem egy 9+-ost és 12+-ost sikerült szákba terelnem, egy sajnos meglógott. Nem tudtam a kövektől elhúzni, és valami elvágta a zsinórt. Pedig Ő lett volna a nap hala, biztos vagyok benne, hogy 20 kg felett volt.

Tartsatok velem a következő részben is, és megmutatom, hogyan használom a tasakot bojlival.

Eredményes pecát és sok halat kívánok nektek!

Dodi 

Forrás: https://www.sbsbaits.com/hu/blog/pva-bag-ezes-fortelyai-ahogy-en-csinalom-1-resz/