Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Szezonzárás Szücsiben

 Szezonzárás Szücsiben

Az idei év utolsó horgászatát december 6-ára Miklós napjára időzítettük újdonsült csapattársammal, Dáviddal.

Úti célunk  a Szűcsi Völgytó, melynek tógazdája Csörgő Tomi aki szintén csapatunk tagja. Jó hírekkel fogadott minket, miszerint az utóbbi időben, több nagytestű ponty is matracra került. Úgy voltunk vele, ha naponta egy-egy kapást halra tudunk váltani, már megérte a „decemberi zimankó”

Erre a túrára 3 féle bojlit hoztunk magunkkal. Salmon PeachGigantica és az elmaradhatatlan Devill krill, mely a hideg vízben mutatja meg legjobban milyen jól is dolgozik.

Criticals, ízazonos csalizó golyó

3-3 botot helyeztünk el, kezdetben 10-12 méteres mélységeket, majd később a sekélyebb partszéli 4-5 méteres részeket meg horgászva. Bányató lévén változatos mederviszonyok, törések, és egy hosszan elnyúló, lankásan mélyülő gerinc is volt előttünk.

Előkéimet Carp’R’Us Clearwater zsinorból készítettem 6os méretű Long shank horoggal melyhez használtam moutsnaggert és a tökéletes akadáshoz elengedhetetlen kis sörét ólmot a horog mögé. A hajszálat lágy fonott zsinórból készítettem, melyre egy szem 24mm-es criticals golyó került.

Etetésre szánt Devill Krill és Clearwater fluorocarbon előkén felkínált criticals

Bánya tavakon az utóbbi időkben kizárólag ezzel az egyszerűen megköthető előkével horgászom. Mivel a pandémia miatti korlátozások még mindig érvényben voltak, és csak a nappali horgászatra volt lehetőség úgy alakítottuk ki a taktikát, hogy naponta 2-szer reggel és este megetettük a kijelölt bójákat, 2-3 marék bojlival koncentráltan és egy lapát frissen főtt tigrismogyoróval. A pontyok jól reagáltak a golyókra, melyre az első hal tett tanúbizonyságot a maga 18.5 kg-val.

Az első ponty, masszív 18 pluszos tükrös

Az első 3 napban mindegyik botomra volt jelentkező, de Dávidnak még nem indultak el halak, ezért úgy döntött mivel szinte csak mi voltunk az egész tavon, elhelyezett egy bóját a szemközti partoldal elé. A sekély 4-5 méteres vízben egymás után fogott 5 db darabos pontyot mely engem is arra késztetett, hogy az egyik szerelékemnek keressek egy sekélyebb partszéli részt.

David új egyéni rekordja 20 mínuszos tükrös személyében

Ha egy bója beindul

Masszív töves napnyugta után

Velem szemben a tó túlpartján, találtam egy homokpadot, melyet miután kitapogattam egy ólommal, a víz alatti hínár mező mellé letettem a szerelékem 5 méteres mélységbe 2 marék devill krill kíséretében.  Míg a többi bójáról szedegettük a pontyokat, 24 óra elteltével valami elhúzta a sekély vízbe letett szerelékem. Jó negyed órás farasztást követően egy hatalmas arany sárga testet pillantottam meg, akkor már tudtam, hogy számomra megérkezett a túra hala. Ugye mindig szoktam mondani egy halért jövök, nem gondoltam volna, hogy decemberbe megajándékoz a víz, egy ilyen öreg egészséges matuzsálemmel.

A 2020-as év legnagyobb hala számomra

28.30kg széleshatú öreg tükrös

Matrac ki maxolva

A hal súlya 28.30 kg. Szinte még fel sem ocsúdtam eme káprázatos hal után, a gerincen elhelyezett csalim is gazdára talált egy közel 22 kg-os töves személyében.

22 pluszos töves, a második 20 feletti 1 órán belül

Közben Dávid is fárasztott, és ez így folytatódott a további napokban is. Fantasztikus halakat sikerült matracra fektetnünk.

Ha beérik az etetés

A 6 nap alatt 17 db pontyot sikerült megcsípni 16.5 kg-os átlagsúllyal, ami úgy gondolom méltó zárása volt ennek a viszontagságos évnek. Nagyon jó élményekkel, emlékekkel gazdagodtunk, így elhatároztuk, hogy a következő évben is visszatérünk Szücsibe, Tomiékhoz.

Zimmermann Árpád

Niklcarprus Hungary

Forrás:https://niklcru.hu/blog/szezonzaras-szucsiben